rólunk

A Prophyl Kft.

A céget 1991-ben alapította dr. Benyeda János és neje dr. Varga Éva. Célkitűzésük, az állat- és a humán egészségügy szolgálata folyamatosan vitte előre a vállalkozás fejlődését.

Napjainkra egy olyan vállalkozássá vált, amely nem csak a Baranya megyében, hanem országosan, s bizonyos tekintetben európai szinten is új, korszerű és egyedülálló humán- és állategészségügyi tevékenységet folytat és a térség egyik meghatározó munkáltatójává vált.

Tevékenységét mára nagyrészt az SPF tojások termelése és az állatgyógyászat területén a K+F+I szolgáltatások teszik ki. Minden terület szorosan kapcsolódik az állategészségügyhöz és humán- és állatgyógyászati oltóanyaggyártáshoz.

A Marek Laboratórium

A PROPHYL Kft. oltóanyag-termelő és egy boncolóval ellátott, több szaklaboratóriumot tartalmazó, korszerű diagnosztikai laboratóriumi egységét 2018. decemberében adták át. A labor a volt Dr. Marek József Mezőgazdasági Szakközépiskola felújított épületében kapott helyet, s tisztelegve a volt iskola névadója és a világ leghíresebb magyar állatorvos tudósa előtt – a Dr. Marek József Állategészségügyi Laboratórium nevet viseli.

Az egység fő tevékenysége a gazdasági állatállományok állategészségügyi diagnosztikája. Szolgáltatásainkat a megrendelőink igényei szerint alakítjuk, teszünk javaslatot az állategészségügyi státusz javítása érdekében ajánlott vizsgálatokra vonatkozóan. Ehhez cégünk betegségek megelőzésében szerzett gyakorlata, a több évtizedes diagnosztikai tapasztalattal rendelkező kollégáink és szakértőnk, valamint korszerűen felszerelt szaklaboratóriumaink teremtik meg a biztos hátteret.

Modern laboratóriumi központunk egyesíti az összes diagnosztikai szolgáltatást: kórbonctant, mikrobiológiát, szerológiát, virológiát és molekuláris biológiát.

Vizsgálatok, oltóanyag termelés

Az oltóanyag termelő és a hozzá tartozó laboratóriumi egységünk kialakítása a Széchenyi 2020 pályázaton elnyert támogatás segítségével valósult meg. A pályázat keretein belül egy saját fejlesztésű vakcinát is előállítottunk, amely a fiatal libák egyik legsúlyosabb vírusos megbetegedése ellen nyújt védelmet.

A kedvtelésből tartott és gazdasági haszonállatfajok esetén egyaránt széles palettával várjuk megrendelőinket az alapdiagnosztikai vizsgálatoktól, a szerológiai és a legmodernebb molekuláris biológiai módszerekig. 

célunk