bélsár parazitológia

Teljes körű parazitológiai vizsgálat

Ahogy változik a fogyasztói tudatosság és egyre nagyobb az igény a biztonságosabb, természetesebb állati eredetű táplálékra, úgy változnak az állatok tartási körülményei is. A szabad tartási körülmények egyre nagyobb teret hódítanak, főleg a baromfitenyésztés területén.

Az extenzív tartásmódok újjászületésével újból jelentőséget nyertek azon megbetegedések, amelyek majdnem teljesen eltűntek vagy jelentéktelenné váltak az intenzív állattartásban. Ezek a betegségek közé tartoznak a különböző emésztőrendszeri parazitózisok is. A szabad tartású haszonállatok nagy terhelésnek lehet kitéve, mivel közvetlenül vagy közvetetten, köztes gazdák elfogyasztásával, a szervezetébe többféle élősködőt is bevihet.

Az élősködők az intenzíven tenyésztett haszonállatokat sem kímélik. Baromfi esetén világszerte az egyik legnagyobb gazdasági jelentőségű baromfi megbetegedés az Eimeria fajok által okozott kokcidiózis. A kokcidiózis mellett, jelentőséggel bírnak még a különböző bélférgek, mint pl. az Ascaridia galli, Capillaria spp.  és a Heterakis gallinarum.

A Marek Laboratóriumban az összegyűjtött bélsárminta teljes körű vagy célzott parazitológiai vizsgálatára is lehetőség van. A hagyományos parazitológiai vizsgálat eredményeit korszerű molekuláris biológiai módszerekkel is meg tudjuk erősíteni. Az élősködő pontos meghatározása lehetővé teszi a célzott antiparazitikus terápia vagy profilaxis kiválasztását.