rezisztencia

Mi az antibiotikum rezisztencia?

A mikroorganizmus azon képessége, hogy túléljen egy antibiotikum hatóanyag koncentrációt, amely az adott mikroorganizmus normál populációját elpusztítaná.

Egyes források szerint jelentős eltérésben, de a világon felhasznált antibiotikumok 50-97% a haszonállat praxisban használódik fel. A humán antimikrobiális rezisztencia az élelmiszer előállítás céljára tartott állatoknál alkalmazott antibiotikumokkal is összefügg. Az antibiotikum rezisztencia kialakulásának megelőzése az állategészségügyben, az állat egészségért, az egészséges élelmiszer előállításért dolgozó és felelős szakemberek kiemelt feladata.

A korán megkezdett és megfelelő antibiotikum terápia, a baktériumok folyamatosan terjedő rezisztenciáját figyelembe véve létfontosságú az állat állományok egészségi státuszának megőrzésében. Mindezt oly módon kell tennünk, hogy az antibiotikum jövőbeni hatékonyságát megőrizzük, elkerülve a rezisztens mutánsok kialakulását vagy kiszelektálódását.

A megfelelő antibiotikum kiválasztásának előfeltétele a pontos diagnózis. A Marek  Laboratóriumban minden tárgyieszköz, személyzeti adottság és szakmai felkészültség elérhető, amely szükséges a pontos diagnózis felállításához. A pontos diagnózis szolgálatában széles spektrumú vizsgálatok állnak rendelkezésre, a hagyományos mikrobiológiai módszerektől a korszerű molekuláris biológia vizsgálatokig.

Elkötelezettek vagyunk a megfontolt (prudens) antibiotikum használattal kapcsolatban az állatorvosi gyakorlatban. A megfontolt antibiotikum használat nagyban hozzájárul a rezisztens baktérium törzsek visszaszorításához és egyben segítenie kell meggátolni a fertőzés tovább terjedését, csökkenteni a fertőzés és a betegség leküzdése tartamát és/vagy redukálni a szisztémás komplikációk előfordulásának lehetőségét.